Lifestylowy blog rodzinny.

Pyszne gofry drożdżowe

gofry drożdżowe

Dzisiejszy wpis to zaproszenie na nowy cykl Cook Book, w którym postaram się pokazać moje ulubione książki kucharskie wraz ze sprawdzonymi przepisami. Nie przesadzę, że nasza kulinarna, gromadzona od kilkudziesięciu lat biblioteczka, to naprawdę sporo świetnych tytułów, do których cały czas dołączają nowe. Chyba obciążenie genetyczne 🙂 Pierwszy wpis Cook Book to pyszne gofry drożdżowe z jednej z moich ulubionych książek kucharskich ever pt. „Wykwintna kuchnia na każdy dzień” Wydawnictwa Burda.

gofry drożdżowe

 

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży suszonych
  • 75 g cukru
  • 1/4 litra mleka
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 150 g masła lub margaryny

Drożdże mieszamy w letnim mleku z odrobiną cukru i odstawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, cukier, sól, skórkę z cytryny, roztopiony tłuszcz i resztę mleka. Na koniec wlewamy zaczyn z drożdży. Mieszamy mikserem i odstawiamy na minimum 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Pieczemy porcjami w nagrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy. Podajemy z dżemem, konfiturą, bitą śmietaną i cukrem pudrem. Świetnie pasuje owocowy kompot. Wyśmienite na deser, ale świetnie nadadzą się na śniadanie. Dzieci je uwielbiają 🙂

 

gofry drożdżowe

Gorąco polecam przeszukanie portali aukcyjnych i jeśli tylko natraficie na książkę „Wykwintna kuchnia na każdy dzień” Burda, kupcie koniecznie. Przyznam szczerze, że gdyby to była jedyna książka kucharska u nas w domy, jedlibyśmy wyśmienicie 🙂 Smacznego !

 

 

 

 

 

 

 


RELATED POST

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

INSTAGRAM
KNOW US BETTER