Lifestylowy blog rodzinny.

Puszysta jogurtowa babka marmurkowa

jogurtowa babka marmurkowa

Pomyślcie, że macie ochotę na upieczenie babki marmurkowej. Proste, smaczne, szybkie ciasto na śniadanie, do popołudniowej herbaty lub do pracy. Miałyście gdzieś przepis, ale tak w ogóle to nie wiadomo gdzie jest i po prawdzie wcale ta babka nie była taka super. Zaczynacie szukać w sieci …

Po paru chwilach klikania wpadniecie w czarną rozpacz, bo co jak co, ale babka marmurkowa króluje w nieskończonej liczbie wersji. Jak tu znaleźć tą jedną, jedyną najwspanialszą ? Żeby była wilgotna, nie wysychała szybko, lekka, puszysta, nieskomplikowana w przygotowaniu itd. Chodźcie do mnie ! Właśnie na taką cudowną babkę podam Wam dzisiaj mega przepis.

Nasza domowa wersja jest bez oleju i mąki ziemniaczanej. Dodajemy za to pyszne mleko z jogurtem ! Od paru tygodni wypróbowujemy robota planetarnego Kenwood. Nasz model to KMM 770 Major Classic Premier o mocy 1220 Watt i opcji pracy pulsacyjnej. Pomagał również przy babce 🙂

jogurtowa babka marmurkowa

Puszysta jogurtowa babka marmurkowa

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,25 kg margaryny lub masła
  • 6 jajek
  • 0,25 kg cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (można zmieszać z mlekiem w proporcji 2/3 do 1/3)
  • 40 g kakao
  • bułka tarta

Przygotowanie: 

  1. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  2. Formę do pieczenia smarujemy masłem lub margaryną i obsypujemy bułką tartą.
  3. Oddzielamy żółtka od białek.
  4. Ucieramy margarynę lub masło z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny, mąką i jogurtem. Kiedy składniki się połączą dodajemy pianę z białek.
  5. Około 3/4 ciasta wykładamy do formy. Kakao rozprowadzamy niewielką ilością mleka na gęstą papkę, mieszamy z resztą ciasta i wykładamy na wierzch ciasta znajdującego się już w formie. Delikatnie mieszamy widelcem.
  6. Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika (około 160 stopni) i pieczemy około 45 minut.
  7. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 

jogurtowa babka marmurkowa

jogurtowa babka marmurkowa


RELATED POST

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

INSTAGRAM
KNOW US BETTER