Lifestylowy blog rodzinny.

Prosta babka ucierana

babka ucierana

Dzisiaj pierwszy wpis z nowego cyklu Przepisy Babci czyli babka ucierana. Najlepsza, najpyszniejsza pod słońcem. Pamiętam ją od zawsze, była nieodłącznym elementem niedzielnego popołudnia. Przepis pochodzi z rodzinnego przepiśnika, który od lat nosi u nas miano Czarnego Zeszytu. Wbrew złowieszczo brzmiącej nazwie zapisujemy tam same dobre rzeczy, którymi sukcesywnie będę się dzielić na blogu obok rozpoczętej również rubryki Cook Book, gdzie pojawiają się przepisy z mojej kulinarnej biblioteczki. Babka ucierana jest w wersji marmurkowej, ale możecie ją również przygotować bez dodatku kakao.

babka ucierana

SKŁADNIKI

  • 25 dag cukru
  • 40 dag mąki pszennej (przesiać)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jaj
  • 1/8 l letniego mleka lub śmietanki 12%
  • 1 łyżka kakao (na 3 łyżki ciasta)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 kostka margaryny

 

PRZYGOTOWANIE

Dodajemy kolejno cukier, przesianą mąkę, łyżkę mąki ziemniaczanej oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wbijamy żółtka, oddzielając białka na pianę. Wlewamy mleko lub śmietankę, wsypujemy skórkę z cytryny i wlewamy roztopioną margarynę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odkładamy 3 lub 6 łyżek cista, w zależności jaki efekt marmurkowy chcemy uzyskać. Można również pominąć ten etap jeżeli zależy nam na jasnej piaskowej babce. Na każde 3 łyżki ciasta dodajemy 1 łyżkę kakao. Mieszamy.

Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Wlewamy ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką formy na babkę lub tortowej z kominkiem. Jeżeli babka ma być marmurkowa na samym końcu równomiernie dookoła rozprowadzamy część masy kakaowej i delikatnie mieszamy widelcem. Pieczemy około 40 minut w 200 stopniach C.

babka ucierana

 

babka ucierana

 

babka ucierana

 

babka ucierana

 

 

 


RELATED POST

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

INSTAGRAM
KNOW US BETTER