Lifestylowy blog rodzinny.

Ciasto marchewkowe z mascarpone

ciasto marchewkowe z mascarpone

Szybko zapadający zmierzch, niska temperatura, styczniowa aura, wszystko to sprawia, że nachodzi nas ochota na małe co nieco. Kto twierdzi inaczej ten kłamczuch ! Dzisiejszy przepis, ciasto marchewkowe z mascarpone, jest w sam raz na takie okazje. Idealne na zimowe wieczory, spotkanie z przyjaciółmi lub jako deser po rodzinnym obiedzie. Przygotowanie jest całkiem proste, pysznie smakuje podane z owocową herbatką lub mlekiem (wersja dla dzieci).

Składniki:

CIASTO

400 g cukru

315 ml oleju roślinnego

3 duże jajka

1 cukier waniliowy

250 g mąki

2 łyżeczki mielonego cynamonu

2 łyżeczki sody

1 1/2 łyżeczki soli

450 g startej marchewki

50 – 60 g rodzynek

125 g posiekanych orzechów lub musli

MASA MASCARPONE

500 g serka mascarpone

240 g cukru (bardzo słodka wersja, można dać mniej)

2 łyżki śmietanki kremówki

1 cukier waniliowy

szczypta soli

 

018eb17f4e5232b16eaecf0fc1789927

Źródło: Pinterest/Etsy

 

Wykonanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C
  2. Przygotowujemy 2 blachy tortowe – dno wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i osypujemy mąką
  3. Mieszamy mikserem cukier, olej, jajka i cukier waniliowy.
  4. W oddzielnej misce przygotowujemy suchą mieszankę z mąki, cynamonu, sody i soli.
  5. Łączymy mokre składniki z suchymi, dosypując sukcesywnie.
  6. Marchewkę, rodzynki i orzechy (można zamiennie dodać musli z bakaliami jeżeli dzieci nie lubią orzechów, jak to ma miejsce w naszym przypadku) mieszamy z łyżką mąki
  7. Marchewkę i bakalie dodajemy do mokrej masy, mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
  8. Rozdzielamy ciasto na dwie blachy, wygładzamy wierzchnią warstwę.
  9. Pieczemy początkowo 10 minut w 200 st., potem zmniejszamy temperaturę do 175 st. i pieczemy jeszcze 30 minut.
  10. Studzimy ciasto około 30-60 minut.
  11. Z serka, śmietanki i cukru przygotowujemy masę (im więcej cukru, tym będzie słodsza)
  12. Ciasto układamy spodem do góry na półmisku i smarujemy połową masy. Nakładamy drugą część i resztę serka,
  13. Można ozdobić według upodobań owocami lub czekoladą.

 

Ciasto marchewkowe w różnych wariacjach to naprawdę rewelacyjny deser. Ciasto marchewkowe z mascarpone nabiera ogłady (masa !) i daje możliwość dodania dekoracji w postaci owoców, posypki, czekolady itp. Przygotowanie powinno zająć około 30 minut, pieczenie 40 czyli w ciągu mniej więcej godziny będzie gotowe do podania. Ciasto jest pyszne, na drugi dzień jeszcze lepsze. Chętnie zjadane przez maluchy świetnie nadaje się także na różnego rodzaju dziecięce przyjęcia. W mojej wersji zamiast orzechów dodaję musli, które bardzo dobrze komponuje się smakowo z resztą składników. Mniam ! 

 

ciasto marchewkowe z mascarpone

 

ciasto marchewkowe z mascarpone

 

 

 

ciasto marchewkowe z mascarpone

 

ciasto marchewkowe z mascarpone

 

ciasto marchewkowe

 

 

 

ciasto marchewkowe z mascarpone

 

 


RELATED POST

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

INSTAGRAM
KNOW US BETTER